Gereformeerde Kerk te Schettens

Gebouwd in 1907 

Sinds 1-7-1998 geen kerk meer. 
Ong. 1965 is het torentje eraf gehaald.  Per 7-4-1971 verkocht aan Gereformeerde Kerk van Bolsward.
Per 2-1-1996 (terug) gekocht van de Gereformeerde Kerk van Bolsward.

Op 7 december 1888 werd besloten tot oprichting van de Gereformeerde kerk. Eerst werden de diensten vanuit een houten schuur gehouden, maar in 1907 kon de nieuwe kerk en pastorie in gebruik worden genomen.

Later werd er op het terrein van de pastorie, een nieuwe pastorie gebouwd, welke nu nog steeds als zodanig in gebruik is bij de Protestantse Gemeente S.S.L.  
De oude pastorie werd toen verkocht en wordt momenteel bewoond door de fam. P. Bakker (2005).

Op 14 juni 1998 werd de laatste dienst gehouden en werd de Gereformeerde kerk verkocht. Momenteel woont er een kunstenaarsgezin in, die de kerk als atelier gebruikt. Voor de verkoop is nog een afscheidsdienst gehouden, waarna enige voorwerpen uit deze kerk een nieuwe plaats kregen in de Hervormde kerk te Schettens. Hierna was er een bijeenkomst in het dorpshuis. Hier werden nog enige toespraken gehouden en herinneringen aan het gereformeerde verleden opgehaald. Later zijn nog een aantal interieurvoorwerpen verkocht aan de inwoners van onze dorpen. Dit waren o.a. banken en het koorhek. De preekstoel heeft zijn originele plaats behouden.

Internet, september 2009:

Informatie 'Schettens | Gereformeerde Kerk | 1906 | Te koop'


Midden in de weilanden, aan elfsteden(vaar)route Harlingen / Bolsward ligt het Friese dorpje Schettens. Schettens telt bijna 300 inwoners en ligt aan de A7 tussen Zürich en Bolsward. In het centrum van Schettens staat de voorheen gereformeerde kerk. Deze is gebouwd en 1906 in neoclassicistische stijl en bevat met inpandige woonruimte met een ruime tuin.

De gevels van de kerk zijn gemetseld. De kerkzaal is opgetrokken met een gevels anderhalf steens muur. Het woonhuis is in spouw opgetrokken, waarvan de achtergevel en zijgevel deels vernieuwd zijn. De aanbouw is met zink bekleed. Het dak, gerenoveerd in 2002, is met hout onderschoten pannen gedekt, en heeft tevens nieuwe dakgoten. De kozijnen zijn in ijzer en hout uitgevoerd, alle in hout uitgevoerde kozijnen zijn nieuw.

Het gebouw heeft openslaande deuren naar de tuin aan 2 zijden. De ruime tuin heeft voor, zij en achter, vrij uitzicht over de Friese weilanden. Aanvankelijk was boven de ingangspartij een spits geplaatst. Deze is in de jaren '70 vervangen door een neon kruis en ook deze is inmiddels verwijderd. De kerkzaal is grotendeels in originele staat, er zijn nog een paar kerkbanken aanwezig. De inpandige consistorie is onder architectuur verbouwd tot woning door Jan Pieter de Graaf. De vloer in de kerkzaal is volledig origineel in hout uitgevoerd. Het woongedeelte op de begane grond is een betonvloer met daarop metalen tegels

 

 

In 1907 werd in Schettens een Gereformeerde kerk gebouwd, waarin deze gevelsteen werd ingemetseld.

'De eerste steen gelegd
op 3  Juli 1907; door
Ds. D. van der MEULEN
Psalm 27 vers 14'

 

Foto